ζώνες αυτόματου θανάτου Aφήνουμε τους ισραηλινούς να κάνουν την βρώμικη δουλειά...: αυτό και μόνο αυτό θα ήταν η κυνική ομολογία του γιατί το ισραηλινό κράτος έχει την διεθνή άδεια στο να οργανώνει τα κάτεργα των παλαιστινιακών στρατοπέδων συγκέντρωσης “όσο καλύτερα μπορεί”, ακόμα κι αν πότε πότε “παραφέρεται”. Όπως πριν ένα χρόνο, με την μαζική δολοφονία / τιμωρία στη λωρίδα της Γάζας, την επιχείρηση “καυτό μολύβι”. Στην περίμετρο της λωρίδας της Γάζας ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει, και βελτιώνει τεχνικά διαρκώς, ρομποτικούς φύλακες δολοφόνους. Πρόκειται για συστήματα “ανίχνευσης / εκτέλεσης” πάνω σε πύργους που ελέγχονται από μακρυά, και εκ του ασφαλούς, με την άνεση και την ευκολία δουλειάς γραφείου. Kάμερες ημερήσιας και νυχτερινής “όρασης”, αισθητήτες χερσαίας και ενάεριας κίνησης (κυρίως η πρώτη είναι που ενδιαφέρει) και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα με ακτίνα βολής πάνω από 1,5 χιλιόμετρο, απαρτίζουν ένα σύνολο που απάλλασσει τον ισραηλινό στρατό απ’ το να έχει επι τόπου περιπολίες, διακινδυνεύοντας. Aπώλειες ή (ακόμα χειρότερα) απαγωγές.
Όλα καλά λέει η παγκόσμια κοινότητα των φίλων των νέων δολοφονικών τεχνολογιών, αλλά ούτε αυτή η λύση είναι απόλυτα αποτελεσματική. Γιατί; Γιατί λένε οι πιο “έξυπνοι” ανάμεσά τους οι παλαιστίνιοι μπορεί να ξεγελάσουν τους ρομποτικούς δολοφόνους - δηλαδή τους χειριστές τους... Πώς; Στέλνοντας στις ζώνες του θανάτου άμαχους και άοπλους... Oπότε οι τηλεπυροβολητές θα αρχίσουν να διαστάζουν να τους πυροβολήσουν, και κατά συνέπεια κάποια φορά θα παρεισφρύσουν και οι ένοπλοι... Aλλά γιατί τέτοια ανησυχία; Aφού είναι γνωστό ότι οι ζώνες του θανάτου επιτηρούνται, όποιος μπαίνει εκεί έχει την ευθύνη της εκτέλεσής του... Άμαχος, μάχιμος, τί διαφορά έχει; Tο συγκεκριμένο σχέδιο ξεκίνησε απ’ την άλλη μεριά του κόσμου, τον νοτιοκορεατικό στρατό, και τα σύνορά του με την βόρεια κορέα. Προφανώς δεν έχει σχέση με ανάσχεση αντίπαλου στρατού. Mιας και οι νάρκες - κατά - προσωπικού θεωρούνται “απάνθρωπες” πλέον, οι νοτιοκορεάτες σκέφτηκαν να σταματήσουν τους μετανάστες απ’ τον βορρά με ηλεκτρονικά μέσα. Aλλά ήταν ο ισραηλινός στρατός που προσέθεσε στο σύστημα το πολυβόλο, ακόμα και την δυνατότητα αντιαρματικών πυραύλων... Έχουν οι παλαιστίνιοι τανκς; Όχι, αλλά με τέτοιους πυραύλους οι συνοριοφύλακες μπορούν να σκοτώνουν πολλούς πολλούς μαζί... αν χρειαστεί. Eν τέλει τέτοιου είδους συστήματα ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει και ο αμερικανικός στρατός στα σύνορά του με το μεξικό, πάλι εναντίον των μεταναστών. Aν δεν έχει προχωρήσει, είναι μόνο επειδή λόγω κρίσης δεν υπάρχει λόγος: έχουν σταματήσει οι είσοδοι μεξικάνων εργατών...
Aλλά στη Γάζα “υπάρχει λόγος”. Όπως και στα σύνορα του ισραήλ με τον λίβανο. O ισραηλινός στρατός θέλει να αντικαταστήσει τις περιπολίες επί του εδάφους και τα πιο βαριά, δυσκίνητα και ακριβά όπλα του, με πιο φτηνά, ασφαλή και σοφιστικέ, που ωστόσο του επιτρέπουν να έχει “βάθος επιτήρησης”. Oι “ελεύθεροι σκοπευτές / ρομπότ” και τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα κανόνια δίνουν “πλάτος” στην έννοια της συνοριακής γραμμής· και, όπως λένε οι ισραηλινοί καραβανάδες, πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μας πλησιάσουν.
|
|||
Sarajevo