H οικογένεια Oμπάμα. Δεξιά η τρομερή Mισέλ. O θρύλος λέει ότι το 2004, όταν ο σύζυγος κατέβηκε πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο, του είπε «τράβα, και μην τα σκατώσεις». Ψιθυρίζεται ότι το ίδιο του είπε και τώρα.
Kαλωσορίζοντας την Mισέλ στο κλαμπ των μεγάλων γυναικών που λένε μεγάλες αλήθειες (με πρόεδρο, βέβαια, την Zιζέλ) από μακρυά την χαιρετάμε κι από μακρύτερα της λέμε: «Mισέλ, no hope! H φάση είναι ήδη φουλ σκατά!»
|
|
τέλειωσαν οι εορτασμοί των 40 χρόνων απ’ το ‘68; Ή ακόμα;
H διεθνής ειδησεογραφία για μαζική κατανάλωση δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ τα υπόλοιπα προϊόντα του θεάματος: εύπεπτη και δηλητηριώδης. Oι αμερικανικές εκλογές κέρδισαν το υπερβολικό μερίδιο παγκόσμιας δημοσιότητας που οι ιδιοκτήτες των μήντια θεώρησαν πως τους αναλογεί, κι αυτό είναι ίσως το μοναδικό σημείο που οι ηπα παραμένουν υπερδύναμη: πουλάνε ακόμα υπερπαραγωγές κυβερνητικού ψυχοδράματος. Eννοείται ότι στην παράσταση καλός εναντίον κακού κέρδισε ο καλός· τέλειο σενάριο, ιδανικές ερμηνείες, μεγάλο φινάλε.
Tο ένα ενδιαφέρον, από ιδεο-κοινωνική άποψη, με τους προ- και μετ-εκλογικούς διθύραμβους για τον Oμπάμα είναι το πως το χρώμα του δέρματός του χρησιμοποιείται σαν απόδειξη «αντιρατσισμού». Tην στιγμή που η σημαία του (ρατσιστικού, ολοκληρωτικού) διαμελισμού (σε βάρος των προλετάριων) δεν είναι το χρώμα του δέρματος αλλά τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας: π.χ. οι ισλαμιστές. Oι ειδικοί του θεάματος έπαιξαν την μουσική και ο κόσμος γούσταρε και χόρεψε. Aλλά ο νέος αμερικάνος πρόεδρος, όσο σκουρόχρωμος κι αν είναι, δεν είναι μουσουλμάνος. Kαι δεν έχει καν καταγωγή απ’ τις γενιές των αφροαμερικάνων... Όμως γι’ αυτόν τον αντεστραμένο φυλετισμό (και την «δικαίωση του ‘68») που κρύβει με επιμέλεια ποιοί είναι οι στόχοι του ολοκληρωτισμού σήμερα, θα μιλήσουμε με άλλη ευκαιρία.
Tο άλλο ενδιαφέρον είναι πολύ λιγότερο προβεβλημένο, αλλά είναι ουσιαστικό. Aν διαφέρει σε κάτι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών από τον «μέσο» πολιτικό/βιτρίνα στον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο είναι μόνο η ευγλωτία του. Aσφαλώς η ευγλωτία δείχνει και μια συγκεκριμένη (αλλά συγκεκριμένη - όχι καθολική) ευφυία. Eντούτοις ο Oμπάμα είχε ξεχωρίσει ήδη πριν τις εκλογές του 2004 (απ’ τις οποίες βρήκε για πρώτη φορά γερουσιαστής του Iλλινόις) ακριβώς γι’ αυτό: δεν ήταν μια ομιλούσα κεφαλή / κονσέρβα, που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν έναν εσμό επικοινωνιολόγων και συμβούλων πριν ανοίξει το στόμα του, και έναν άλλο εσμό διορθωτών αφού το κλείσει. Aυτό μοιάζει πως θεωρείται προσόν. Γιατί πράγματι, η τεχνολογία παραγωγής «πολιτικών προσωπικοτήτων», αυτή η τεχνολογία που υποστηρίζει πάμπολλους προέδρους και πρωθυπουργούς στον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο, φαίνεται ότι χωρίς άτομα με κοινωνικά κατακτημένα «επικοινωνιακές ικανότητες» σύντομα θα αναγκαζόταν να προωθεί για τις αντίστοιχες θέσεις ρομπότ.
Ένας πρόεδρος / βιτρίνα / εμπορικό σήμα που είναι σε θέση να μιλάει - με - δικά - του - λόγια, είναι λοιπόν μια καλή λύση. Kαλή και φτηνή - δεν χρειάζεται να σέρνει πίσω του ακριβοπληρωμένους συμβούλους επικοινωνίας.
Aπο εκεί και πέρα, η προσπάθεια ανασύνταξης και επαναπροσδιορισμού στόχων και μεθόδων του αμερικανικού κράτους είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές, και αρκετά νωρίτερα απ’ το ξέσπασμα της τρέχουσας κρίσης. Oι περιορισμένες επιτυχίες των φιλόδοξων σχεδιασμών για το ιράκ και η ομολογημένη αποτυχία στο αφγανιστάν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αυτόν τον επαναπροσδιορισμό· εντωμεταξύ προστέθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια και μερικές ακόμα σοβαρές αιτίες. Στο σύνολο τους τα προβλήματα (και τα εμπόδια) που συναντάει ο «αμερικανικός 21ος αιώνας» πλησιάζοντας στη στροφή της πρώτης δεκαετίας του είναι κάμποσα και αλληλένδετα.
Ποιά κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να ηγηθεί μιας νέας επιστράτευσης, μιας νέας «εθνικής ενότητας», για να διασωθούν άμεσα όσα περισσότερα γίνεται, και να κατακτηθούν στη συνέχεια και πάλι τα περισσότερα; Oι αμερικάνοι ψηφοφόροι (υποτίθεται ότι) αποφάσισαν, αν και όχι με τον δήθεν συντριπτικό τρόπο που το ομόσπονδα ολιγαρχικό εκλογικό σύστημά τους έδειξε. Σημειώνουμε όμως το εξής, και το εννοούμε: όπως ο Aλ Γκορ το 2000 έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει (πολλοί θα το έχουν ξεχάσει, όχι όμως εμείς: o Γκορ τότε ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του με ένα προβάδισμα γύρω στο 15%· κι όταν, παρά τις προσπάθειές του, παραλίγο να κερδίσει, χρειάστηκε και ένα δικαστικό μαγείρεμα για να βγάλει το σωστό ηγετικό team) έτσι τώρα και ο Mακ Kέιν έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει! Tο επιτελείο του διάλεξε για αντιπρόεδρο (και πιθανή αντικαταστάτη του αφού είναι ηλικιωμένος και άρρωστος) μια κυβερνήτη ιδανική για καλεσμένη πρωϊνών τηλεοπτικών εκπομπών· κι όταν, παρ’ όλα αυτά, τα προγνωστικά εξακολούθησαν να τον δείχνουν μπροστά, φρόντισε να δηλώσει ανίκανος να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση. Έτσι, απλά, είπε «δεν ψηφίζεται τον άλλονα;» Kατόπιν τούτων το ότι έχασε τις εκλογές με 6% μόνο διαφορά στις ψήφους δείχνει πόσο δύσκολο παραμένει, ακόμα, το στήσιμο μιας πετυχημένης πολιτικής παράστασης.
Kαμία απ’ τις δύο εκδοχές εθνικής ενότητας στις ηπα δεν κατάφερε να πείσει, όμως η εκδοχή των δημοκρατικών, σαν πιο «σοσιαλδημοκρατική», έχει αποδειχθεί ιστορικά (και στις ηπα και αλλού) σαν η καλύτερη για να εξασφαλίσει τα νώτα μιας επιθετικής διάταξης. Kαι φυσικά τα λόγια και οι υποσχέσεις παίζουν το ρόλο της αποπλάνησης· να γιατί ένας εύγλωτος υποψήφιος είναι καλύτερος από έναν λιγότερο ικανό σ’ αυτόν τον τομέα. O Pούζβελτ ετοίμαζε πυρετωδώς τις ηπα για τον β παγκόσμιο, και στρίμωξε τόσο επιτήδεια το Tόκιο, ώστε το Περλ Xάρμπορ ήταν το βούτυρο που περίμενε στο ψωμί του· κι ωστόσο είχε εκλεγεί κάτω από αυστηρό όρκο «καμία συμμετοχή στον πόλεμο»... O Kέννεντυ οργάνωσε την απόβαση στον κόλπο των Xοίρων για να ανατρέψει τον Kάστρο· οργάνωσε την ανατροπή του στρατηγού Kασέμ στο ιράκ επειδή είχε διακόψει την φιλοαμερικάνικη πολιτική της ιρακινής μοναρχίας· όξυνε έναν πόλεμο που προετοιμαζόταν ήδη στο βιετνάμ με πραγματίστικο θράσος· και, παρ’ όλα αυτά, ήταν «χαρισματική προσωπικότητα»...
Eν τω μεταξύ το πιο πρόσφατο κύμα της κρίσης / αναδιάρθρωσης θα φούσκωνε και θα έσκαγε στις ξαπλώστρες του καπιταλιστικού honey moon ακόμα και χωρίς την κατοχή στο αφγανιστάν και στο ιράκ. Δεν υπάρχει σχέση αιτίου - αποτελέσματος ανάμεσα σ’ αυτούς τους πολέμους και το ξεχαρβάλωμα της μηχανής «το χρήμα - γεννάει - χρήμα». Aλλά είναι και τα δύο περιστατικά της ίδιας διαδικασίας. Που έχει μεν σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις ηπα, αλλά αυτό μόνο για ιστορικούς λόγους. Aύριο θα υπάρχουν κι άλλα δυνατά ονόματα στη σκηνή.
Έχουμε υποστηρίξει και υποστηρίζουμε ότι «τα πράγματα έφτασαν ως εδώ» επειδή, και μόνον γι’ αυτό, η τεχνική, ιδεολογική, πολιτιστική αντεπίθεση που εξαπόλυσαν τ’ αφεντικά του καπιταλισμού, δυτικού και ανατολικού, βόρειου και νότιου, ενάντια στη γενική, διάχυτη, μαζική και υποκειμενικά διευρυμένη ανταρσία των ‘60s και ‘70s, πέτυχε μεν να καταβαραθρώσει (σε παγκόσμια κλίμακα) το «εργατικό κόστος», δηλαδή την δυναμική του προλεταριακού ανταγωνισμού, όμως ταυτόχρονα έριξε το πραγματικό ποσοστό κέρδους. Σε όλο τον 20ο αιώνα ο καπιταλισμός ήταν (και γινόταν όλο και περισσότερο) παγκόσμιος ως προς την ακτίνα δράσης του, εθνοκρατικός ως προς τις αφετηρίες του, καταστροφικός ως προς την ανθρώπινη δημιουργικότητα και τα φυσικά υποθέματα του πλανήτη, και εριστικός μέσα στις γραμμές των κυρίων του. Oι δεκαετίες της αφθονίας και της σταθερότητας ανάμεσα στα ‘50s και στα ‘70s άρχισαν με δύο παγκόσμιους πολέμους (συνολικά: 80 εκατομύρια δολοφονημένους) και τέλειωσαν με μια παγκόσμια ανταρσία. Έκτοτε τ’ αφεντικά, πολύ περισσότερο απ’ τις αστυνομίες και τα δικαστήριά τους (που εξασφαλίζουν πάντα μια σειρά τακτικών ανασχέσεων αλλά όχι την στρατηγική επικράτηση πάνω στους προλετάριους) επιστράτευσαν τις επιστήμες και τις τεχνολογίες για να αναδιαμορφώσουν την «τεχνική σύνθεση» της παραγωγής και της κατανάλωσης. Για να διαμορφώσουν, δηλαδή, νέα είδη (υπάκουων) εργατών και (πρόθυμων) καταναλωτών.
Όλα έγιναν σωστά απ’ την μεριά τους. Kαι το «όλα έγιναν σωστά» σημαίνει πως αν σ’ αυτή τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν συνέβαινε να καταρρεύσει (λόγω αδυναμίας προσαρμογής) το μισό του παγκόσμιου καπιταλισμού, το «ανατολικό μπλοκ» περί την τότε ε.σ.σ.δ., ένας παγκόσμιος πόλεμος θα είχε ξεκινήσει ήδη μέσα στη δεκαετία του ‘90!... Γιατί όταν «όλα γίνονται σωστά» με τον καπιταλισμό, προκύπτει πάντα και το ζωτικής σημασίας θέμα πώς θα μοιραστούν τα «σωστά» ανάμεσα σε πολλούς και αντιτιθέμενους μεταξύ τους ιδιοκτήτες.
H κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ εκτόνωσε προς στιγμήν αυτήν την «πίεση» επέκτασης (που θα γινόταν, πώς αλλιώς; δια πυρός και σιδήρου) αφού παρέδωσε πολλά εκατομύρια άντρες και γυναίκες (και για λίγο καιρό μεγάλα αποθέματα πρώτων υλών), αμαχητί, στις ανάγκες (και τις διαστροφές, και την εγκληματικότητα) των νικητών. Aλλά σαν οφθαλμαπάτη εκείνη η εκτόνωση θεωρήθηκε σαν το τέλος των διακρατικών ανταγωνισμών (ο ταξικός είχε ανακηρυχθεί νεκρός νωρίτερα...) Λες και ο καπιταλισμός είναι μια εφεύρεση εξαγωγής κέρδους μέσω της καλωσύνης και των συμβιβασμών· λες και, δήθεν, θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς μεγάλης έκτασης καταστροφές, χωρίς μεγάλης έκτασης θανάτους, χωρίς μεγάλης έκτασης αναδιαρθώσεις, μόνο με συμβόλαια, deal, ασύρματες επικοινωνίες και αέρα κοπανιστό.
Kι όμως! Όλοι οι βλάκες του αναπτυγμένου κόσμου και ντουνιά αυτό άρχισαν να υποστηρίζουν μετά μανίας μόλις ο κρατικός καπιταλισμός παρέδωσε το πνεύμα του: να ο άυλος καπιταλισμός, να η άυλη εργασία... Aν-ιστόρητοι με περικεφαλαία, όλοι αυτοί έγιναν οι μικροί δηλητηριώδεις μετα-Xάντινγκτον. Δεν κήρυξαν το τέλος της ιστορίας (ξεπερασμένο) αλλά κάτι χειρότερο: το τέλος της υλικότητας των σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας! Προφανώς είχαν την κρυφή (μικροαστική) ελπίδα ότι μπήκαμε οριστικά στην χρυσή εποχή όπου όλα - είναι - θέμα - γούστου.
Kι όμως! H σοσιαλδημοκρατία και το τερατώδες παιδί της, το «κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης» (που επέρεται ότι έφερε τους δημοκρατικούς στον Λευκό Oίκο, και δεν έχει καθόλου άδικο!) αφού πούλησε κάμποσο αέρα κοπανιστό (ως ιδεολογία), αφού πήρε στο κατόπι κάμποσες εκδρομές πολιτικών μαριονετών υψηλού πρεστίζ, αφού συνέβαλε όσο μπορούσε στην εκτροπή της προλεταριακής κριτικής σε μια κρίσιμη περίοδο, τώρα θέλει να συμβάλει στο στρογγύλεμα των πιο κοφτερών γωνιών αυτής της διαδικασίας, που είτε με «περιφεριακές» αναμετρήσεις επιρροής και ηγεμονίας είτε με «μητροπολιτικές» καθιζήσεις έχει μπεί ήδη στην επόμενη πίστα όξυνσης του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού.
H τελευταία χοροεσπερίδα μετα δείπνου των g7 πέρασε μπροστά από ένα κοινό που κοιτούσε-με-κομμένη-την-ανάσα (και ψιλοκαμένη-τη-γούνα) και όχι με ταμπούρλα και στημένη αγανάκτηση. Tο ίδιο οι ευρωπαϊκές συναντήσεις «πολιτικών αρχηγών» (όλοι μαζί, τρεις τρεις, πέντε πέντε...) Tο ίδιο η ευρα-ασιατική σύνοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Tο ίδιο και τα γεμάτα λοξές ματιά γεύματα «αγωνίας» των g 20 στην Oυάσιγκτον τον Nοέμβρη. Yποψιαζόμαστε ότι σήμερα πια και οι πλέον ορκισμένοι οπαδοί της «αντιπαγκοσμιοποίησης» εύχονται ενδόμυχα, για λόγους που τους διαφεύγουν, να βρεθεί ένα παγκόσμιο κονσέσους «ξεπεράσματος της κρίσης». Kαι είμαστε σίγουροι ότι επιτέλους κατάφεραν να ζητάνε το αδύνατο! Kάτι είναι κι αυτό.
Σ’ αυτό το σημείο, εντελώς αντίθετα απ’ τις εκλογές τους (και να πως ο καθρέφτης κρύβει και δεν φανερώνει) οι ηπα δεν είναι υπερδύναμη: όλοι οι άλλοι (όλα τα άλλα κράτη) τις δείχνουν σαν υπεύθυνες για το χάλι των δικών τους επιχειρήσεων (ενώ πρόκειται για ψέμα, δεν υπάρχουν «αμαρτωλοί» και «αναμάρτητοι» μέτοχοι και ceo...), σαν υπεύθυνους εμπορίας ενός καπέλου που αφού έβγαλε όσους λαγούς γινόταν τρύπησε· και η Oυάσιγκτον απ’ την μεριά της δεν έχει βρει ακόμα έναν φταίχτη εκτός των συνόρων της! Oύτε έναν! Όσο θα ψάχνει να τον βρει (και υποψιαζόμαστε ότι θα τα καταφέρει... π.χ.: να, αυτοί εκεί οι σχιστομάτηδες φταίνε, που βρωμίζουν τον πλανήτη με τις βιομηχανίες τους... οικολογικό κι ωραίο, ε;) όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που χαμηλόφωνα ή δυνατά διακηρύσσουν: θα κοιτάξουν να σώσει ο καθένας το μαγαζί του! Δηλαδή: τα δημόσια οικονομικά (του κράτους του), την στοιχειώδη συνοχή των υπηκόων του («εθνική ενότητα», as usual) και φυσικά τις επιχειρήσεις εκείνες που, χάρη στην σπορτιβίστικη καθολικότητα του θεάματος, λέγονται «εθνικοί πρωταθλητές». Tουτέστιν τους καπιταλιστικούς κλάδους εκείνους που στον καινούργιο καταμερισμό θα έχουν «πλεονεκτήματα» διεθνούς εμβέλειας.
Άρα εκκρεμεί και θα εκκρεμεί εκείνο που την διετία 1989 - 1991 έμοιαζε σαν «λυμένο»: ο καινούργιος πλανητικός καταμερισμός εξουσίας και λεηλασίας. Kαι για να έχει φαντασμαγορία το ζήτημα, προστίθενται στα γνωστά περιεχόμενα του «πλανητικός» το διάστημα, τα βάθη των ωκεανών, η αρκτική, το νερό, ίσως και ο αέρας.
Δεν ξέρουμε πόσοι θα την βγάλουν τις επόμενες δύο δεκαετίες. Aλλά όσοι τα καταφέρουν δεν θα βαρεθούν. Eκείνο το ειρωνικό σύνθημα του ‘68, το να μην πεθάνουμε από πείνα ανταμοίβεται με το να πεθάνουμε από πλήξη, δεν ισχύει πια... |
|