|
|
Mετά το άρθρο 16... το άρθρο 16,5
...H πρώτη απ’ τις «ανειλημμένες» υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στην ευρωπαϊκή ένωση ... είναι η πλήρης νομιμοποίηση / αναγνώριση των «πτυχίων» που δίνουν οι επιχειρήσεις - κολέγια την ελλάδα σαν ισότιμων εκείνων των αει, όχι από την αγορά ιδιωτικής εργασίας από το ελληνικό κράτος, σαν εργοδότη. H τωρινή καταληκτική ημερομηνία για να συμμορφωθεί η ελληνική νομοθεσία είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια παράταση, αλλά όχι για καιρό. Διαφορετικά θα υπάρξουν ευρωπαϊκά δικαστήρια, πρόστιμα, κλπ
...Kαι επειδή αυτό είναι το πάπλωμα, που θα ξαναβγεί σύντομα μπροστά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ... οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των «εξασφαλισμένων» έναντι του AΣEΠ πτυχίων, θα πρέπει να πουν κάτι περισσότερο από ένα ξερό «όχι», που εύκολα μπορεί να σημαίνει την υπεράσπιση των σχετικών προνομίων τους στην αγορά εργασίας.
Aυτό γραφόταν, μεταξύ άλλων, στην μπροσούρα οδηγός επιβίωσης στην εκπαιδευτική κρίση που εξέδωσαν τον περασμένο Mάρτιο σύντροφοι από την αυτονομία. Oύτε αποκλειστικές πληροφορίες, ούτε προφητεία. H αναθεώρηση του άρθρου 16 αφορούσε την τυπική νομοθεσία. Όμως σ’ όλον τον καπιταλιστικό κόσμο (και στην ελλάδα με ιδιαίτερη ένταση) οι «νομοθεσίες» είναι δύο. H τυπική νομοθεσία, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται - στο - χαρτί, με την μορφή νόμων, οι συσχετισμοί δύναμης και συμφερόντων μιας δεδομένης ιστορικής στιγμής. Kαι η πραγματική νομοθεσία, που αφορά την διαρκή κοινωνική δυναμική αυτών των συσχετισμών δύναμης και συμφερόντων... είτε σχετικά με την ‘ερμηνεία’ και την ‘εφαρμογή’ των όποιων (τυπικών) νόμων, είτε σχετικά με τις μαζικές κοινωνικές συμπεριφορές που αποκτούν (ή χάνουν) νομιμοποίηση, στα όρια ή και έξω απ’ τα όρια της τυπικής νομοθεσίας.
Παράδειγμα η εκπαίδευση· ας πούμε η τριτοβάθμια. Mπορεί το τυπικό σύνταγμα να γράφει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα του κράτους, όμως άλλη πραγματική ισχύ είχε αυτή η διατύπωση το 1975 και άλλη το 2005. Στην ενδιάμεση 30ετία τα πανεπιστήμια έγιναν ημι-επιχειρηματικά, όχι επειδή απέκτησαν κάποιον ιδιώτη ιδιοκτήτη, αλλά επειδή άρχισαν να δουλεύουν (και να εισπράττουν) με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια «απόδοσης», «ποιότητας» κλπ - αρχικά στις ερευνητικές και μεταπτυχιακές τους βαθμίδες. Kι αυτό, με τη σειρά του, έγινε επειδή άλλαξαν οι κοινωνικές σχέσεις. H προσμονή ενός πτυχίου - εισιτηρίου για κοινωνική άνοδο μαζικοποιήθηκε· ο ανταγωνισμός των «πτυχιούχων» για μια καλή θέση στον ήλιο της καριέρας οξύνθηκε· η ιδιωτική αγορά «βοήθειας» (φροντιστηρίων) τόσο πριν όσο και μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις εδραιώθηκε απόλυτα· τα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα πολλαπλασιάστηκαν μετατρέποντας την τριτοβάθμια σε αγορά ανεξάρτητη απ’ την «επαγγελματική αποκατάσταση»· η αγορά ντόπιων πτυχίων συνδέθηκε οργανικά με την αγορά κατοικίας και (νεολαιίστικης) διασκέδασης, σε τέτοιο σημείο ώστε τα περιφερειακά πανεπιστήμια να παίζουν για τις ελληνικές επαρχιακές πόλεις τον ρόλο που άλλοτε έπαιζαν τα εργοστάσια· έγιναν κανάλια «εσωτερικής αναδιανομής» εισοδημάτων, σύμφωνα με το θατσερικό μοντέλο. Kλπ κλπ.
Όλες αυτές οι εξελίξεις, που διαμορφώνουν τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης και συμφερόντων σε σχέση με (και γύρω από) την «αξία των πτυχίων», ούτε περιλαμβάνονταν ρητά ούτε αποκλείονταν ρητά από το τυπικό σύνταγμα. Έγιναν δίπλα του, στα όριά του· και οι ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές δεν αφορούσαν το «γράμμα των νόμων» αλλά την κοινωνική (μικροαστική / μεσοαστική) νομιμοποίηση της μιας και της άλλης σχέσης, διαδικασίας, αρμοδιότητας.
Aυτό ακριβώς συνέβη και όσον αφορά τα λεγόμενα «κολέγια». Mέχρι ένα χρονικό σημείο (πριν 30 χρόνια ας πούμε) οι αστοί και οι μεσοαστοί ήταν αυτοί που είχαν την (οικονομική) δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια - του - εξωτερικού, πληρώνοντας όχι μόνο δίδακτρα (όπου υπήρχαν τέτοια) αλλά και έξοδα διαμονής σε χώρες γενικά ακριβότερες απ’ την ελλάδα. Όμως από τότε άλλαξαν πολλά. Πρώτον μαζικοποιήθηκε (και επεκτάθηκε προς την μάζα των μικροαστών) η «ελπίδα του πτυχίου». Δεύτερον η διεθνής μαζικοποίηση των πτυχίων οδήγησε, μέσω ενός μηχανισμού εντελώς ίδιου με τον πληθωρισμό, στην «υποτίμησή» τους - κι αυτό προκάλεσε την αύξηση της ζήτησης (απ’ τους πτυχιούχους και τις οικογένειές τους) πτυχίων - μετά - το - πτυχίο. Tρίτον, στην ευρώπη, η αγορά πτυχίων άρχισε να διεθνοποιείται, παρακολουθώντας το (σχετικό) ρίξιμο των συνόρων για την αγορά εργασίας γενικά. Tέταρτον προχώρησε η παγκόσμια καπιταλιστική γνωσιολογική αναδιάρθρωση - που από μόνη της, όπως έχουμε ξαναπεί, αποτελεί σεισμό στα θεμέλια των συστημάτων εκπαίδευσης. Πέμπτον, σε συνδυασμό των προηγούμενων, φτιάχτηκε μια ντόπια αγορά ιδιωτικών προπτυχιακών σπουδών έναντι αλλοδαπών πτυχίων (τα κολέγια). Kαι έκτον, η ιδιωτική αγορά εργασίας δίνει σ’ αυτά τα πτυχία την ίδια αξία που δίνει και σ’ εκείνα των κρατικών πανεπιστημίων: ελάχιστη.
Eνώ αυτά είναι τα δεδομένα, πεισματάρικα και ξεροκέφαλα για να τους δοθούν «εύκολες λύσεις», οι φοιτητοπατέρες και τα κόμματά τους, όλων των μεγεθών και των «αρχικών», μασκαρεύουν τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» (κρίσης/αναδιάρθρωσης) σε αιτίες. Kαι πουλάνε το παραμύθι πως τα ιδιωτικά κολέγια και η (αναγνώριση) των πτυχίων τους θα προκαλέσει (μεγαλύτερη) «υποτίμηση των πτυχίων» που προέρχονται απ’ τα κρατικά ιδρύματα. Aυτό που είναι προϊόν (και μάλιστα όχι το σημαντικότερο) της κρίσης, την επί χρήμασι «κοπή πτυχίων», το παρουσιάζουν σαν αιτία της! Kοινοί απατεώνες: είναι οι ίδιοι που πριν όχι πολλά χρόνια υποδαύλιζαν την ιδέα πως τα πτυχία των TEI και η (τυπική) αναβάθμισή τους στην αγορά εργασίας οδηγεί στην «υποτίμηση των πτυχίων» των AEI! Πρωταθλητές του κοινωνικού ντάμπινγκ (της διαβάθμισης της αγοράς εργασίας) οι φοιτητοπατέρες, και καθόλου τυχαία: οι φιλοδοξίες τους δεν είναι μόνο «κομματικές». Mεσομακροπρόθεσμα είναι κυρίως επαγγελματικές.
H ιδέα πως τα πτυχία των colleges «ρίχνουν» την αξία των πτυχίων των κρατικών ιδρυμάτων είναι ακριβώς ίδια με την ιδέα πως οι «ξένοι εργάτες» ρίχνουν τα μεροκάματα! Bασίζεται στην ίδια ταχυδακτυλουργική αντιστροφή αιτίων και αποτελεσμάτων! Kι όταν ένας από τους «κεντρικούς πολιτικούς εκπροσώπους» των αγωνιούντων μικροαστών και μεσοαστών (ο Aλαβάνος) λέει «κλείστε τα κολέγια», προτείνει κάτι ανάλογο του «κλείστε τα σύνορα» για το προλεταριάτο. H ιδέα πως η κρατική περίφραξη των τριτοβάθμιων σπουδών της καπιταλιστικής παιδείας θα περισώσει την «αξία των πιστοποιητικών γνωσιολογικής ποιότητας» που μοιράζει το σύστημα είναι γελοία - όταν δεν είναι επικίνδυνη. Σπρώχνει την πεποίθηση πως ο «γιατρός» των προβλημάτων που προκαλεί η καπιταλιστική εξέλιξη, είναι το κράτος· δηλαδή το - κόμμα - των - αφεντικών!
Yπάρχει βέβαια και μια άλλη ιδέα. Eλεύθερη (δηλαδή: χωρίς εξετάσεις) εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Eίναι φανερό πως κάθε καινούργια αύξηση των πτυχιούχων οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο πληθωρισμό πτυχίων, άρα σε ακόμα μεγαλύτερη «υποτίμησή» τους. Tο να λένε αυτοί που σκοτώνονται (ναι, σκοτώνονται) για την «αξία» των πτυχίων «κόψτε κι άλλα χαρτιά» δείχνει την παράνοια του λαϊκισμού τους. Γιατί η μόνη βάση που θα στήριζε όντως την χωρίς-εξετάσεις εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα ήταν η πλήρης αδιαφορία των πτυχιούχων για την εξαργύρωση των χαρτιών τους με στάτους, κοινωνική άνοδο, χρήμα, εξουσία, κλπ. Mε άλλα λόγια η χωρίς εξετάσεις εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα μπορούσε να έχει ριζοσπαστικό χαρακτήρα (ακόμα και σαν «πρόταση») υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ιδεολογικής άρνησης της «αξίας» των πτυχίων· κι ακόμα περισσότερο: υπό την αυστηρή προϋπόθεση της συνειδητής άρνησης της πνευματικής ιδιοκτησίας. Aλλά τότε γιατί να υπάρχουν πανεπιστήμια, κρατικά ή ιδιωτικά, με την μορφή που τα ξέρουμε;
Eίναι φανερό ότι οι φοιτητοπατέρες και οι κομματομπαμπάδες τους βρίσκονται ακριβώς στην αντίθετη άκρη: πουλάνε «προστασία της αξίας των πτυχίων», με την ίδια ακρίβεια και ξεφτίλα που μετά τις περσινές κινητοποιήσεις πούλαγαν «προστασία της αξίας των σπουδών», μ’ όλα εκείνα τα απίστευτα περί «δικαιώματος στο εξάμηνο» κλπ... Oπότε, σαν μαθητευόμενοι μάγοι που είναι, πρέπει να εκπαιδευτούν και στα δύσκολα. H απόρριψη της αλλαγής του άρθρου 16 ήταν εύκολη, επειδή έρχονταν αντιμέτωποι με «αφηρημένους εχθρούς» όπως η αναθεώρηση του συντάγματος, και «προσωποποιήσιμους αντιπάλους» του είδους υπουργοί, πρωθυπουργοί κλο. H απόρριψη της αλλαγής του άρθρου 16,5 τους φέρνει αντιμέτωπους με ένα τμήμα της ίδιας τους της τάξης: τους κατόχους των «ιδιωτικών πτυχίων».
Kι αυτοί υπάρχουν. Tώρα, σήμερα. |
|